Корисні властивості лохини

Оприлюднено

Ягоди лохини

Лохина служить джерелом вітамінів і цінних лікарською рослиною. Її складно зібрати, не пошкодивши, і ще складніше зберегти. На Півночі лохину традиційно зберігають в берестяних коробах, заливши риб'ячим жиром і закопавши в мох. В основному, лохину їдять у свіжому вигляді, тому що саме в свіжих ягодах концентрація корисних речовин найвища.

Ягоди лохини мають ряд унікальних властивостей: захищають від впливу радіоактивного випромінювання, зміцнюють стінки кровоносних судин, нормалізують роботу серця, підтримують здоров'я кишечника і підшлункової залози, уповільнюють старіння нервових клітин, а значить - головного мозку. Крім того, лохина володіє протицингового, жовчогінну, противосклеротическим, кардиотоническим, гіпотензивну і протизапальну дію. Ефективна при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов'язаних з недостатністю кровоносних капілярів.

Ягоди лохини рекомендується вживати діабетикам, тому що вони сприяють відновленню тканин, посилюють дію лікарських препаратів, що знижують рівень цукру в крові, і підсилюють обмін речовин. Сухі ягоди лохини іноді заварюють, як протіводізентерійное засіб (1 ложку ягід заварювати 15 хвилин в склянці окропу).

Листя лохини так само містяться корисні речовини, але трохи в меншій кількості. У народній медицині відвар гілок з листям п'ють при хворобах серця, відвар листя - як м'яке проносне.

При регулярному вживанні ягоди знімають напругу очей і сприяють відновленню зору.

Сік лохини дають при лихоманці, хворобах шлунково-кишкового тракту, а також для посилення виділення шлункового соку. Ягоди лохини рекомендуються людям, які працюють у шкідливих умовах, так як пектинові речовини здатні зв'язувати і виводити з організму радіоактивні метали.

Виявлено що лохина містить в собі значну кількість філлохіоніна (вітаміну К1), який бере участь в згортання системі крові. А так же ягоди лохини високої корисні особливо літнім людям для підтримки (активізації) життєвих сил.

Є дані, що лохина перешкоджає утворенню ракових клітин, оскільки містить велику кількість високоактивних антиоксидантів.

Зберігають ягоди при температурі від 0 до + 4 ° С до 2 тижнів; при -15 ° С і нижче-протягом року. Важливо щільно закривати ємності з ягодами для запобігання від сторонніх запахів.

Лохина малокалорійна (61 кал / 100г сирої маси) і є дієтичним продуктом.

Лохина складається з: 88% води; 8% цукру; 1% білків; 1,6% органічних кислот (бензойної, лимонної, яблучної, щавлевої, оцтової); 1,2% клітковини; 0,5% дубильних, фарбувальних і пектинових речовин (саме ці речовини виводять важкі радіоактивні елементи - стронцій і кобальт).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *